Menu

Het centrum voor jongeren met een vorm van autisme of AD(H)D die zelfstandig willen wonen

(072) - 844 09 10


Ik voel me een stuk beterdoor te bewegen

Nathaniël van Dok, 22 jaar en bewoner bij Kop-Zorg, heeft bewegen/sporten omarmd. En dat was nog niet zo lang geleden zo’n beetje onmogelijk. ‘Ik was eigenlijk altijd wat te zwaar en dacht niet dat ik me beter zou gaan voelen als ik zou sporten. Hoe anders is dat nu. Achteraf gezien misschien ook best vreemd. Ik was namelijk best druk als kind. Toen ik 5 was, kreeg ik de diagnose Asperger, een vorm van autisme. Stilzitten was niet aan mij besteed. Ik was druk, riep overal dwars door heen en kon gewoon erg irritant zijn. Zowel thuis als op school. Eerlijk gezegd kon ik zo nu en dan ook best explosief zijn. Meestal verbaal en soms ook fysiek. Mijn ouders hebben vervolgens een aantal jaar terug contact gezocht met Kop-Zorg. Zij zijn mij gaan helpen met mijn ‘onrustige gedrag’ en andere problemen die ik had. Door gesprekken met Wendy, psycholoog bij Kop-Zorg, en begeleiding van verschillende ambulant begeleiders, nu is dat Sander, gaat het ondertussen steeds beter. Sterker ik woon nu sinds een paar jaar bij Kop-Zorg. Eerst aan de Lombardsteeg en nu bij de Ropjeskuil. Sander helpt mij met de dagelijkse gang van zaken. Schoonmaken, boodschappen doen etc. Ik ga regelmatig naar de dagbesteding en werk bij ’t Hekeltje in het magazijn. Door o.a. Sander ben ik met licht aandringen gaan kickboksen. Sporten was niet mijn ding, maar ben het toch gaan doen. En nu? Nu denk ik dat ik wel 4-5 keer in de week aan het sporten ben. Hardlopen en vooral ook fitness. Dat doe ik bij een vriend die een mooie ruimte heeft en apparatuur. Mijn conditie is enorm toegenomen en overtollig vet is verdwenen. En, ik ben een stuk rustiger geworden. Mijn explosiviteit is eigenlijk zo goed als verdwenen. Ik voel me gewoon rustiger. Nu nog kijken of ik een vaste baan kan krijgen. Is dat gelukt, dan wil ik op mezelf gaan wonen. Ook al heb ik het goed naar mijn zin bij Kop-Zorg!