Menu

Het centrum voor kinderen en jongvolwassenen met een vorm van
autisme of AD(H)D

(072) - 844 09 10


Nu nog kadet, maar later brood op de plank als onderofficier bij de Marine

Bastiaan zit aan de keukentafel in het souterrain van een gezellige split-level woning in Heerhugowaard. “We wonen hier met z’n vijven, ik heb een jongere broer en zusje” vertelt Bastiaan de Regt 14 jaar oud. “En hij begint al aardig te puberen”, klinkt het van boven waar zijn moeder Jody op de bank zit.

“Nou dat val wel mee”, volgens Bastiaan. En die indruk geeft Bastiaan ook. Rustig formulerend vertelt Bastiaan over zijn dromen.“Later wil ik graag bij de Marine als onderofficier. Ik zit nu in het 2e jaar van het PCC en na dit jaar wordt het TL of HAVO. Voor onderofficier heb je HAVO nodig dus dat is wel mijn doel. Talen gaan wat moeizaam maar voor geschiedenis en aardrijkskunde haal ik hoge cijfers. Dat vind ik gewoon interessante vakken. Met geschiedenis hebben we het ook over Abel Tasman gehad, de ontdekkingsreiziger. Maar Abel Tasman is voor mij ook het schip waar ik als Zeekadet een deel van mijn vrije tijd doorbreng. Het schip ligt in Heerhugowaard op de grens met Langedijk. Ik leer daar allerlei nautische zaken. Bijvoorbeeld zeilen, roeien, knopen maken en als het schip vaart mag ik ook wel eens sturen of ik help beneden in de machinekamer. Je kunt Zeekadet worden als je 9 jaar bent. Elke zaterdag ga ik naar het schip en dat vind ik supertof. Naast leren en werken is er gelukkig ook tijd om gezellig in de bar een frisje te drinken met een portie bitterballen. Mijn zeemansbenen kon ik ook goed gebruiken bij Kop-Zorg toen we gingen suppen. Dat ging mij makkelijk af, ook omdat ik goede buikspieren heb. Die train ik bij mijn andere hobby; Krav Maga, een vechtsport (verdedigingskunst) ontwikkeld in Israël. Dat doe ik eens per week met mijn vader. Veel tijd overhouden doe ik dus niet. Het Kinderkookcafé bezoek ik eens per week en soms doe ik mee aan andere activiteiten bij Kop-Zorg. Bij Kop-Zorg voel ik me altijd op mijn gemak en ik merk wel dat ik vooral makkelijker praat en de omgang met andere kinderen beter gaat. Lekkere gerechten maken vind ik trouwens erg leuk om te doen. Misschien heb ik dat wel van mijn ouders meegekregen. Mijn vader staat op de Dappermarkt in Amsterdam met verschillende (gezonde) broden en tussendoortjes, die mijn moeder bakt. Misschien kunnen we een keer bij het Kinderkookcafé een recept van mijn ouders gebruiken. Op onze website www.batomi.nl vind je de favoriet van veel klanten; speltkoek met pompoenzaden, kokos, cranberries en havermout. Lekker hoor hmmmm”.