Menu

Het centrum voor ouders en professionele opvoeders met een pedagogische zorgvraag

(072) - 844 09 10


Autisme kent vele gedaanten

“Je hebt toch een bepaald beeld uit de media als het over autisme gaat. En daar paste Ot niet in. Ot heeft altijd veel vriendjes gehad en kijkt je ook recht in de ogen. Voor ons geen reden om aan autisme te denken. Maar in groep 3 maakten we ons toch zorgen over zijn ‘boosheid’ die hij regelmatig uitte. Ot bleef daar ook vrij lang in hangen. Uiteindelijk zijn we naar de Opvoedpoli gegaan. En daar vertelden ze ons dat Ot een vorm van autisme heeft.
Vervolgens ga je jezelf meer verdiepen in autisme en dan begin je steeds meer te herkennen. Ot zelf weigerde in eerste instantie alle hulp. Hij had geen probleem, de omgeving had een probleem!In groep 4 is Ot naar de Spinaker (speciaal onderwijs) gegaan. Daar maakte Ot een flink drama van, maar na een uur kregen we een belletje dat alles prima was. Nog twee jaar later fietsten we langs het Kinderkookcafé en dat leek Ot en ons wel wat. Uiteindelijk heeft Ot dit maar voor een korte periode gedaan, want hij is liever in beweging. Dus via Kop-Zorg naar de Jiu Jitsu school. Toch ook niet helemaal zijn ding. Het fijne aan Kop-Zorg is dat je alles kunt bespreken. Het is echt een open en toegankelijke organisatie die veel biedt voor kinderen met autisme. Dus na een goed gesprek naar de tennisvereniging. Dat had Ot vroeger ook al eens gedaan maar er was geen klik met de trainer. Met Marcel, die goed begrijpt hoe jongeren met autisme denken en doen, gaat het super. De goede contacten tussen Kop-Zorg en de tennisvereniging zijn daar volgens mij de reden van. Het gaat zo goed dat Ot nu is doorgestroomd naar een reguliere tennisgroep. Hij heeft best een goed balgevoel.
Naast tennis is Ot actief bij SportXperience, een onderdeel van Alkmaar Sport. Thuis is Ot meestal een vrolijke en sociale jongen. Soms ligt hij in de clinch met zijn oudere zus, maar dat komt overal voor denk ik. De middelbare school begint ook te lonken en dat is maar goed ook. Hij vraagt ons de oren van het hoofd. Alsof we een lopende Google zijn. Hij zal straks wel wat extra begeleiding nodig hebben denken wij. Gelukkig weten we dat Kop-Zorg ook daarvoor kan zorgen. En dat geeft ons veel vertrouwen en rust.