Menu

Het centrum voor jongeren met een vorm van autisme of AD(H)D die zelfstandig willen wonen

(072) - 844 0910


Sporten

Sporten is voor kinderen met een vorm van autisme en/of AD(H)D niet vanzelfsprekend.

Kinderen met een vorm van autisme hebben vaak een aantal hobbels om te sporten, bijvoorbeeld, motorische achterstand, motivatie, negatieve ervaringen, onthouden van instructies en het toepassen van deze instructie en de stress die sport met zich mee brengt. Maar als we deze hobbels kunnen verminderen kan sport ook leuk en toegankelijk zijn. Sport is namelijk enorm belangrijk voor kinderen met autisme, namelijk voor het verminderen van: motorische achterstand en overgewicht. En het verbeteren van: sociale vaardigheden, communicatie, waarden en normen, agressie reguleren, weerbaarheid, leerprestaties, schooluitval, zelfbeeld, zelfvertrouwen, zelfredzaamheid, gedrag en plezier.

Waar u als ouder rekening mee moet houden is dat kinderen met een vorm van autisme, 40 % meer kans hebben op het ontwikkelen van overgewicht. Dit wordt veroorzaakt door minder bewegingsuren, specifieke voorkeur voor voedsel en eventueel medicijn gebruik. Van veel sporten wordt gezegd dat ze niet geschikt zijn voor kinderen met autisme en/of AD(H)D. Wij van Kop-Zorg Autstekend zijn het hier niet mee eens. Al drie jaar zijn we zeer succesvol met voetbal, een sport waarvan beweerd wordt dat een kind met autisme dit niet aan kan. Op dit moment geven wij 24 kinderen in de leeftijd van 7 t/m 15 jaar elke week voetbaltraining op het terrein van de Kolping Boys in Oudorp. De kinderen leren van de trainers maar ook van elkaar. Andere sporten die ook zeer geschikt zijn om te beoefenen en waar wij in begeleiden zijn.

  • Fitness (Dynamic fit) (dinsdagmiddag) ( doorlopend)
  • Sportcarrousel ( kortlopende trajecten)
    De sportcarrousel maakt het mogelijk om op een laagdrempelige manier en onder begeleiding, kennis te maken met een sport.
  • Hardlopen ( Alkmaar City Run 2018)
  • Kickboksen ( Dynamic fit)
  • Judo / Jiu Jitsu (Bushido)
  • Drakenbootvaren (United Dragons) ( Hoornsevaart)

Maar ook andere individuele activiteiten waarbij intensieve en regelmatige training vereist zijn, kunnen als zeer prettig ervaren worden.
Het hoeft niet te betekenen dat andere sporten niet voor uw kind geschikt zijn. Dit is voor ieder kind weer verschillend, maar geen berg is te hoog!
Wilt u advies over sporten voor kinderen en jongeren met een vorm van autisme en/of AD(H)D, dan kunt u altijd een adviesgesprek aanvragen.

Sporten bieden wij aan in de vorm van Zorg in natura. De begeleiding kan ook bekostigd worden vanuit het PGB.

Wil je meer weten of je kind aanmelden? Neem dan contact met ons op! Bel naar: 088-8101122 of mail naar: info@autstekend.nl