Menu

Het centrum voor jongeren met een vorm van autisme of AD(H)D die zelfstandig willen wonen



Dwayne volgt z’n gevoel en kiest voor een studie in Wenen

In 2017 komt Dwayne bij Kop-Zorg. Thuis bij zijn vader was het oké, maar liever zelfstandig en dat kon bij Kop-Zorg Wonen. Nu drie jaar later is Dwayne klaar voor de volgende stap; studeren in Wenen. Dwayne legt graag uit waarom.

“Interesse in talen, dat is een van mijn drijfveren om naar Wenen te gaan”, vertelt Dwayne rustig zittend met een open blik. “Na mijn middelbare school heb ik International Business Management gedaan en mijn propedeuse gehaald in European Studies. Toch voelde de keuze voor deze studie niet helemaal goed. Te algemeen, ik wilde liever een ‘concrete’ studie gaan doen. Naast interesse voor talen, het laatste half jaar (ook vanwege corona) heb ik zelfstudies gedaan in Russisch en Arabisch, ben ik ook geïnteresseerd in de geschiedenis en de cultuur van Europa. Vooral Midden- en Oost-Europa. Binnen de buitenlandse talen staan Duits en de Slavische talen boven aan mijn verlanglijst. Dan ga je kijken en zoeken en kom je uit in Wenen waar ik wil gaan beginnen aan de studie International Business & Languages. Dus nu op zoek naar een woning, zal een studentenhuis worden, en een baantje voor mijn levensonderhoud. De studie is bijna gratis, heel wat beter geregeld dan in Nederland waar de studiekosten met € 2.100 een stuk hoger zijn. Lukt het niet meteen om een baantje te vinden, dan word ik gesteund door mijn oom en oma. De studie duurt 3 jaar en als ik die heb afgerond wil aan de slag als tolk-vertaler of iets binnen de diplomatie. Daarnaast voel ik de behoefte om iets te doen aan het verval van de Nederlandse taal. In welke vorm weet ik nog niet. Ondertussen heb ik me aangemeld voor de studie. Mijn C-1 certificaat Duits opgestuurd, anders kom je überhaupt niet in aanmerking, samen met mijn Nederlandse diploma’s die door een beëdigd vertaler zijn vertaald. Ik hoop dat ik snel bericht ga krijgen. Ondertussen bereid ik me verder voor door veel te lezen (bijvoorbeeld Oorlog en Vrede, Tolstoj) en naar muziek te luisteren. Ik zag van de week dat op mijn Spotify playlist 73 landen zijn vertegenwoordigd!

Daarnaast blijf ik tot die tijd bij Kop-Zorg en bezoek ik de eet-groep op de Lombardsteeg. De vrienden die ik daar nu heb ga ik zeker wel missen.”

Tschüss , Dwayne