Menu

Het centrum voor jongeren met een vorm van autisme of AD(H)D die zelfstandig willen wonenDe zoektocht naar mijn eigen basis krijgt vorm

“Toen ik bij mijn broer op de weegschaal ging staan besefte ik pas hoe ver ik was afgedreven van een gezonde basis”, vertelt Stefan zittend aan een tafel bij Kop-Zorg in de Sint Laurensstraat.

“De route van mijn jeugd liep van Heemstede naar Frankrijk en van Nieuwe Niedorp naar Groningen en van Heerhugowaard naar De Rijp. Ik ben eigenlijk altijd op zoek geweest naar mijn eigen basis. Wie ben ik? Waar voel ik me thuis? Wat kan ik en al die andere vragen die bij het leven horen van een jongere op weg naar volwassenheid. Mijn jeugd was niet gemakkelijk. Mijn ouders zijn gescheiden en ik was – om het maar zacht te zeggen – een zeer eigenwijze jongere. Zodoende ben ik in allerlei trajecten beland. Via Traject 58 ben ik anderhalf jaar in Frankrijk geweest om daar te werken op een geitenboerderij met 800 geiten. Maar ik heb ook 2 jaar gewerkt en intern gewoond op een zorgboerderij in Groningen. Alles met de bedoeling om meer structuur in mijn leven te krijgen en te zorgen voor een goede basis. Na die twee jaar stroomde ik uit. Ik was min of meer boer geworden en had mezelf aardig onder controle. Het werd tijd om zelfstandig te gaan wonen en voor mezelf te zorgen. Gelukkig kon ik via een woontraject van de gemeente Heerhugowaard, waar ik nog stond ingeschreven, aan een huis komen in De Rijp. En daar woon ik nu. In eerste instantie werkte dat prima omdat ik een baan had bij een inpakbedrijf. Helaas heeft corona aan het begin van dit jaar de deur voor mij gesloten en zit ik zonder werk. Mijn levensstijl verslechterde snel en ik ben enorm aangekomen. Waardoor ik me weer slecht voelde en depressief raakte. Gelukkig ben ik vervolgens in contact gekomen met Kop-Zorg en Stichting MEE. Bij Kop-Zorg word ik geholpen met een dieet door Dian en sluit ik aan bij de 18+ groep op de dinsdag voor sociale contacten. Via Stichting MEE sport ik eens per week en heb ik een part-time baan als bestelbus chauffeur voor verspreiding reclamefolders. Ik hoop dat ik mijn leven nu weer op de rit krijg en dat mijn basis uiteindelijk zo sterk is dat ik het zonder hulp kan. Uiteindelijk zou ik graag mijn vrachtwagenrijbewijs willen halen en als chauffeur willen gaan werken. Hopelijk kunnen Stichting MEE en Kop-Zorg mij door dat laatste stuk navigeren.