Menu

Het centrum voor jongeren met een vorm van autisme of AD(H)D die zelfstandig willen wonen



Kop-Zorg Wonen

Kop-Zorg Wonen helpt jongvolwassenen met een vorm van autisme en/of AD(H)D een passende vorm van wonen te zoeken in (regio) Alkmaar. 

Is er sprake van een woonwens?
Wij bieden verschillende vormen van woonondersteuning aan waarbij we bekijken welke situatie bij jou past. Het zou kunnen dat je individuele begeleiding ontvangt vanuit Team Wonen of dat je overgaat naar Team Ambulant. 
Zo zoeken wij bij Kop-Zorg Wonen naar woonruimte in Alkmaar waar je (onder begeleiding) zelfstandig en/of in groepsverband kunt wonen

Om in aanmerking te komen voor een woonplek binnen Kop-Zorg zijn er een aantal criteria o.a.:

  • Het wonen binnen Kop-Zorg is bedoeld voor jongvolwassenen, dus vanaf 18 jaar.
  • Een indicatie door het WMO-loket van de gemeente. Er is een vorm van autisme aanwezig.
  • De mate van zelfredzaamheid (van hulp en ondersteuning) bij het zelfstandig leren wonen/leven is een belangrijke graadmeter. 

Wij hebben een samenwerking met zowel de HAL als de BUCH-gemeenten. Jongvolwassenen die binnen deze gemeenten wonen kunnen zich ook aanmelden en dan gaan de desbetreffende gemeenten met elkaar in overleg om plaatsing te bespreken.

Klik hier voor informatie van woonbegeleiding.

Hoe het werkt:

  • Samen met de individuele begeleider wordt er gekeken naar de ondersteuning die nodig is, de vaardigheden die je al beheerst of juist nog onder de knie moet krijgen. 
  • de informatie word door de individueel begeleider verwerkt in een plan en dient dit in bij de gemeente. 
  • De gemeente nodigt je uit voor een gesprek, waarin je kunt aangeven waarom je gebruik wilt maken van Kop-Zorg Wonen. 
  • Het is de gemeente die uiteindelijk beslist of je hiervoor in aanmerking komt. Ook hebben we zelf een aantal panden en bieden we ook ambulante begeleiding aan als je zelfstandig woont of wilt gaan wonen


Kop-Zorg biedt twee soorten woonmogelijkheden:

- Fase 1 - Beschermd Wonen
- Fase 2 - Begeleid Wonen
en daarna volgt de fase van wonen met ambulante begeleiding. Dat is zelfstandig wonen met ambulante ondersteuning via Kop-Zorg. Klik hier voor meer informatie.


1) Beschermd wonen bij Kop-Zorg

Kop-Zorg biedt beschermd wonen in een veilige omgeving waar jongeren samenwonen. Je hebt een eigen kamer of appartement en deelt taken met maximaal vijf andere bewoners. Er wordt gewerkt aan woonvaardigheden en stabiliteit, met als doel uiteindelijk zelfstandig te wonen.

Onze begeleiders zijn op afspraak beschikbaar en zijn altijd 24 uur bereikbaar voor hulp.
Kop-Zorg ondersteunt ook bij het vinden van een passende dagbesteding, zoals een opleiding, werk of activiteiten zoals tuinieren, creatief werk of werken op een zorgboerderij. Het uiteindelijke doel is doorstroming naar volledig zelfstandig wonen buiten Kop-Zorg.

2) Begeleid wonen bij Kop-Zorg
Bij begeleid wonen krijg je een eigen plek via Kop-Zorg en zorg je zelf voor je inkomen, bijvoorbeeld door werk, studiefinanciering of een uitkering. Je betaalt een deel van de huur en je eigen boodschappen.

Kop-Zorg helpt je met je dagelijkse dingen, zoals werk, opleiding en contacten met familie en vrienden. Een medewerker komt op vaste tijden langs, maar je kunt ook altijd bellen of langskomen voor hulp.


Als laatste bieden wij ook Ambulante begeleiding aan:
Kop-Zorg geeft je ook individuele ondersteuning bij vele andere dagelijkse zaken zodat jij steeds meer zelfredzaam wordt. Het uiteindelijk doel is om alles zelfstandig te kunnen doen. Afhankelijk van de gekregen indicatie wordt de mate/hoeveelheid van begeleidingsmomenten bepaald pakken onze woonbegeleiders de volgende zaken op:

  • Praktische zaken zoals bv.: het huishouden, (financiële) administratie, boodschappen, huiswerkbegeleiding en individuele gesprekken.
  • Trajectbegeleiding. De trajectbegeleiders voeren samen met jou gesprekken met gemeenten en externe partijen. Ook zijn zij bereikbaar voor ouders en/of opvoeders.
  • Gedragsdeskundige: Wanneer er behoefte is aan gesprekken rondom gedrag, houding, gevoel en gedachten kan er een gedragsdeskundige dit ingezet worden. 

Lees meer over onze Ambulante begeleiding klik hier


Goed om te weten:

  • Vergoeding: De begeleiding van Kop-Zorg Wonen bieden wij aan in de vorm van zorg in natura.
  • Afzeggen afspraak: Onverwacht verhinderd zijn kan gebeuren. Het afzeggen van de afspraak gaat altijd rechtstreeks met de persoon waarmee je een afspraak hebt gemaakt. Als hij/zij niet te bereiken is kan ook naar het algemene Kop-Zorg nummer gebeld worden: 072-8440910.
  • Wachttijden:  Bij Kop-Zorg wordt er 'gespikkeld' gewoond. Dit betekent dat bij plaatsing er gekeken wordt naar vrijkomende locatie, eigen wensen/behoeften en omgeving. Onder andere de type woonvorm zal passend moeten zijn, de overeenkomsten met eigen wensen zullen overeen moeten komen en uiteraard ook of het passend wonen is met medebewoners/buren.
    Kop-Zorg hanteert een wachtlijst. Voor meer informatie rondom de wachtlijst en het wonen binnen Kop-Zorg kunt u contact opnemen via: info@kop-zorg.nl of via onze balie: 072 - 844 0910.